Familie

Stel je eens voor dat je bent opgegroeid in een groot gezin. Je was het 4e kind van de 8 kinderen in totaal. Het was altijd druk thuis en het was normaal dat jij ook je bijdrage leverde in het reilen en zeilen thuis. Dat deed je dan ook braaf, want anders werd je moeder chagrijnig en je vader boos. Tenminste, voor jou was dat normaal. Voor je broer helemaal niet. Die had er gewoon geen zin in en weigerde ook steeds om dit te doen. Met alle gevolgen van dien. Ruzie, onenigheid en veel gedoe.

Wanneer je nu rondkijkt in je familie lijkt er op de een of andere manier niet zoveel veranderd. Je broer kan nog steeds erg goed zijn eigen gang gaan en heeft moeite met autoriteit. Het is zijn grote kracht, maar je weet van hem dat die vrijheidsdrang hem ook wel eens in de weg zit. Soms zou hij zich wel eens wat makkelijker willen kunnen schikken, maar dit lukt hem gewoon niet. Jijzelf schikt je nog steeds gemakkelijk en vind het juist lastig om voor jezelf te kiezen en je eigen gang te gaan. Deze instelling brengt je veel, de mensen en je werkgevers zijn erg blij met je. Tegelijk word je er wel eens moe van om altijd zoveel te geven, maar ook jou lukt het niet om dit anders te doen.

Twee mensen, twee verschillende manier van omgaan met de situatie waar ze in geplaatst zijn. En beide personen willen het graag anders, maar het lukt ze niet. Beiden zitten vast in hun automatische reactie. Ze kunnen nu verzuchten ‘ach ja, zo ben ik nu eenmaal’ en het daarbij laten. Ze kunnen zeggen ‘dat is nu eenmaal de aard van het beestje’ en overgaan tot de orde van de dag. Deels hebben ze misschien ook wel gelijk. Maar het kan ook anders. Je kunt er ook voor kiezen om serieus te kijken of het ook anders kan. Om serieus aan het werk te gaan met de blokkades die je tegenkomt. Te onderzoeken of je niet meer rust en balans kunt vinden in je leven.

In de opstellingsavonden die wij geven ga je daarmee aan het werk. Je kijkt naar je patronen, hoe die zijn ontstaan, waar het knelt en hoe je daaruit kunt komen. Je leert daar hoe jij in alle vrijheid jezelf kan zijn. Of dat nu is om leiding te accepteren of juist de leiding te nemen. Met je eigen vraag en je eigen patroon ben je welkom. Ontdek jij hoe jij ruimte krijgt in je leven.

Doelen stellen

Mensen die duidelijke doelen stellen zijn bewezen succesvoller dan de mensen die dat niet doen. Het is een van de aspecten die succesvolle bedrijven kenmerkt. Ik zit bij een businesscoach. Een term waar ik op zichzelf helemaal niets mee heb. Veel te glad. Maar ik mag haar gewoon bij haar voornaam noemen, gelukkig. Ze helpt mij een beetje met de zakelijke kant van het voeren van mijn bedrijf en dat heb ik af en toe wel nodig.

Afijn, ik moet volgens haar duidelijke, concrete en ambitieuze doelen stellen. Doelen over groei, omzet, bekendheid, produkten en dat soort dingen meer. Ik snap het. Ik kan het volgen. Het zou inderdaad goed zijn. Tegelijk merk ik ook wat anders. Namelijk dat ik er helemaal gek van word. Eerst ben ik me dat nog niet zo bewust, ik ben vooral bezig om een soort plannetje te maken. Samen met mijn businesscoach. Maar ik merk weerstand. Ik merk dat ik niet enthousiast ben. Wel gehoorzaam, maar niet energiek. Het stroomt niet, zeggen ze dan in therapeutenland.

Op de terugweg denk ik bij mezelf dat het wel een beetje een eenzijdige redenering is; bedrijven die doelen stellen zijn succesvoller. Ik vermoed dat ze dit meten door te kijken in hoeverre een bedrijf zijn doelen haalt. Ja, en bedrijven die geen doelen hebben zijn dan per definitie minder succesvol. En bedrijven die waarden nastreven die moeilijk meetbaar zijn vallen ook snel af. Want hoe meet je betekenis geven aan de wereld. Of een warme plek bieden aan mensen die dat nodig hebben.

In de zorg stellen we ook doelen. Behandelplannen met doelen die we regelmatig meten. Niet zoveel mis mee, maar voordat je het weet vult dat de agenda. En op dat moment zie ik haar weer zitten. Ze kwam vorige week bij me voor een kennismakingsgesprek. Ze had verschillende hulpverleners gehad, maar haar klachten bleven. Angst, onzekerheid en hyperventilatie. Veel en vaak. Elke therapie waar ze instapte begon vooral met het bepalen van haar doelen. Dat alleen gaf haar al zoveel druk dat ze bijna spontaan begon te hyperventileren. Heel succesvol waren de behandeling dan ook niet.

Ik dacht bij mezelf dat het niet zo ingewikkeld was om haar doelen helder te krijgen. Niet meer bang, niet meer onzeker en geen hyperventilatie meer. Nou, daar waren we snel uit samen. Hadden we geen lang gesprek en ook geen behandelplan voor nodig. En zonder de druk van het formuleren van doelen konden we relatief ontspannen aan het werk gaan. Konden we gewoon werken aan een rustige ademhaling en meer zelfverzekerdheid. Volgens mij werkte het. Volgens haar ook.

Maar ja, doelen hebben we niet gesteld en dus ook niet gehaald en of dit nou succesvol was is nog steeds de vraag.

Ik wens je alvast mooie feestdagen en succes met je goede voornemens voor 2020. 

Vrij zijn

Vrij zijn is niet ‘doen wat je maar wilt’. Het heeft veel meer te maken met ‘niet meer doen wat je niet wilt’.

Het duurde even voordat ik goed begreep wat er nu eigenlijk gezegd werd. Het duurde nog wat langer voordat ik in de gaten had hoeveel waarheid deze uitspraak in zich heeft. Maar inmiddels word ik me steeds meer bewust van de waarde van dit inzicht. Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat we zoveel doen wat we eigenlijk niet willen. Ik wil zelf bijvoorbeeld niet al te ongeduldig zijn, maar ik ben het soms wel. En ik wil lastige dingen niet voor me uit schuiven, maar dat doe ik wel.

Ik zie het ook me heen. Mensen die zoveel doen, wat ze eigenlijk liever niet willen. Onbegrensd klaar staan voor anderen, tegen je kinderen uitvallen, chagrijnig worden, teleurgesteld raken in een reactie terwijl je je nog zo had voorgenomen om je dit niet meer te laten overkomen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Blijkbaar is het niet altijd genoeg om jezelf iets voor te nemen. Blijkbaar zijn er nog andere krachten in je leven werkzaam die tot bepaald gedrag leiden. 

Op het moment dat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt word je ermee geconfronteerd dat je minder vrij bent dan je zou willen. Je hebt dan het gevoel dat ‘het je overkomt’ of dat er écht geen andere opties zijn. Het is vaak niet prettig om te merken dat je vastzit. Maar gelukkig is daar wat aan te doen! Op het moment dat je merkt dat je meer vastzit dan je lief is, dan is het goed om daarnaar te kijken. Te ontdekken wat jou zo vasthoud. Vaak heeft dit te maken met patronen die al best lang in je leven zitten. Patronen die ergens in je leven zijn ontstaan en wat vervolgens een soort automatisme is geworden. Een automatische reactie op bepaalde gebeurtenissen.

In de coaching en therapie die wij geven maken we die patronen voor jou zichtbaar. Een van de vormen daarbij is zogenaamde familie-opstelling. Hoewel de term anders doet vermoeden gaat dit niet perse altijd om je familie. In een opstelling maken we heel zichtbaar en tastbaar hoe het voor jou werkt. Waar je in vastzit en (uiteraard) hoe je daar los van kunt komen. Hoe jij kunt leren om vrij te zijn. Om niet meer te doen, wat je niet meer wilt.

Je bent van harte welkom.

De invloed van het verleden

Met enige regelmaat kijken mensen mij verbaasd aan wanneer ze erachter komen hoeveel invloed het verleden heeft op hun leven van nu. Opvoeding, grote gebeurtenissen, pijnlijke momenten is blijkbaar vooral ‘iets is van toen. “Ja maar, dat is al zo lang geleden” hoor ik ze zo vaak zeggen. Of zie ik ze denken. Het klopt dat het lang geleden is en misschien is het ook wel verbazend om te zien hoeveel impact zoiets kan hebben op je leven van vandaag. Voor mij is het inmiddels zo logisch als wat, maar ergens is het misschien ook wel bijzonder.

Wat mij vervolgens dan wel weer kan verbazen is hoe gemakkelijk we andere ontwikkelingen als logisch zien. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder logisch dat het jachtinstinct van mannen vanuit de oertijd stamt en nog steeds aanwezig is. En het is ook bijzonder logisch dat een deel van onze hersenen automatisch reageert met ‘vechten of vluchten’ omdat we dit tigduizend jaar geleden nodig hadden. Onze hersenstam (of: reptielenbrein) reageert blijkbaar nog steeds zo. Het lijkt volkomen vanzelfsprekend dat iets wat zo lang geleden is, nog steeds van invloed is op het leven van vandaag.

Ik ben geen onderzoeker, maar al die aannames en verklaringen van de ontwikkelingen van de mensheid zouden zomaar eens kunnen kloppen. Wanneer dat inderdaad klopt, dan is het misschien helemaal niet zo onlogisch dat gebeurtenissen uit een veel recenter verleden invloed hebben op ons leven van vandaag. De invloed van je opvoeding bijvoorbeeld; toch een stuk minder lang geleden dan de oertijd. Of de invloed van heftige gebeurtenissen.

Wat je is overkomen kun je natuurlijk niet ongedaan maken. Dat geldt voor de mooie dingen en voor de lastige dingen in je leven. Tegelijk is het goed om te weten dat je niet perse vast hoeft te zitten aan het effect van deze gebeurtenissen. Dat je kunt leren hoe dit van invloed is geweest op je leven en hoe je hier, in alle vrijheid, ook andere keuzes in kunt maken. Het is voor veel mensen een opluchting wanneer ze de invloed van hun verleden bewust worden en tegelijk ontdekken dat ze daar niet aan vastzitten.

In onze praktijk werken we veel met opstellingen, zowel privé als zakelijk. Zo’n opstelling is een hele mooie vorm die je patronen zichtbaar maakt. Patronen die bewust en onbewust zijn ontstaan en van invloed zijn geweest. Waarin je leert en ontdekt waar je (nog) aan vast zit en hoe je kan leren om daarin je eigen keuzes te maken. Ontspannen, zelfbewust en op een manier die bij jou past.

  • 1
  • 2

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie