Therapie is.......

Moedig je angst onder ogen komen

Angst en onzekerheid hebben we allemaal en iedereen is wel ergens bang voor. Voor hoogtes bijvoorbeeld, zoals ikzelf. Of voor verdriet, voor saaiheid, voor de dood, voor loslaten, voor ziekte, voor het verlies van vrijheid, voor eenzaamheid, voor afscheid enzovoorts. Angst en moed lijken tegenstellingen. In werkelijkheid zijn ze dat niet. In werkelijkheid zijn het twee kanten van dezelfde medaille.

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk ooit geleerd hebt is angst trouwens niet persé een slechte raadgever. Angst weerhoud je ervan om dingen te doen die je ook écht beter niet kunt doen. Toch kan angst je wel degelijk in de weg zitten en dat is lastig. Maar gelukkig is daar wat aan te doen.

Wanneer je bang of onzeker wordt kun je zomaar de neiging krijgen om jezelf te vertellen dat dit nergens voor nodig is. Hoewel dat, theoretisch, misschien klopt, helpt die gedachte heel vaak niet. Je kunt je angst of onzekerheid best wegduwen, overschreeuwen of negeren. Dat kan heel goed. Helaas werkt dit bijna altijd alleen maar voor de korte duur. En eigenlijk laat dit vooral zien hoe bang je bent voor deze gevoelens. En zo blijf je rondlopen in je cirkel van angst en onzekerheid. 

Blijkbaar is er een andere aanpak nodig. Blijkbaar is vechten tegen je angst niet persé de meest effectieve aanpak. Misschien is het tijd om je angst onder ogen komen. Om te ontdekken wat er zich binnenin jouw afspeelt. Want angst heeft bijna altijd een oorzaak en een reden. Alleen ben jij je dit vaak niet bewust. En zolang dit onbewust aanwezig blijft, krijg je er geen grip op en blijft je angst en onzekerheid met je meegaan.

Je kunt leren om angstig en moedig te zijn tegelijkertijd. Om onzeker én zelfbewust te zijn. Moed is namelijk niet de afwezigheid van angst. Moed en zelfverzekerdheid betekent je angst voelen en toch je hart volgen. En dat is wat je leert in therapie.

Therapie; wat is dat eigenlijk?

Therapie is…….

Ja, wat is dat eigenlijk?

Wanneer ga je nou eigenlijk naar een therapeut? En wat doet die eigenlijk? Omdat daar nogal veel verschillende beelden over zijn is het goed om daar eens nader naar te kijken.

Eigenlijk kun je naar een therapeut voor alles waarin je merkt dat je wél doet maar eigenlijk niet wilt. Dus je wilt bijvoorbeeld geduldig zijn, maar je raakt snel geïrriteerd. Je wilt blij zijn, maar je voelt je somber. Je wilt gelukkig zijn, maar je voelt je leeg. Je wilt sterk en zelfverzekerd zijn, maar je voelt je net een zacht en kwetsbaar ei. Je wilt graag loslaten, maar je blijft maar piekeren en denken. En ga zo maar door.

Wanneer eenvoudige tips of zelfhulpboeken bij jou niet helpen, dan is het goed om hulp te zoeken. Bij een coach of therapeut. Het is minder raar dan je denkt, ongeveer half Nederland ging je al voor. Dus wanneer jij voelt dat er meer in je zit, wanneer je gevoelens en gedachten hebt die je liever niet wilt, zoek iemand op die je hierbij kan helpen. Zodat jij gewoon jezelf kan zijn. Dat is wat je leert in therapie. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet. 

Als je dat wilt ben je van harte welkom www.praktijkreflaction.nl 

GOED NIEUWS

Training Buitengewoon Energiek weer van start op 1 april 2021.

We zijn blij dat de regels weer wat ruimte geven zodat we weer kunnen starten met onze training. Op 1 april gaan we dus met frisse, hernieuwde energie los. Je bent van harte welkom,  

Huh een training, het is toch corona-tijd?
Dat klopt, we zitten inderdaad in coronatijd. Gelukkig mogen trainingsinstellingen doorgaan met praktijktrainingen. Er zijn wel wat voorwaarden, maar daarbinnen kunnen we, gelukkig, weer starten.

Omdat deze tijd veel van mensen vraagt, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat is een van de redenen waarom wij denken dat het, binnen de soms verwarrende regelgeving, goed is om dit weer aan te bieden. In de training geven we dan ook uitgebreid aandacht aan hoe je bijv. omgaat met gevoelens van stress, spanning en onzekerheid. En hoe jij je staande kunt houden wanneer er veel op je afkomt.

Dat doen we vooral fysiek (daarom is het ook een praktijktraining 😊). We gaan door middel van oefeningen aan het werk met jouw energie. Je krijgt zicht op waar en hoe die weglekt en hoe jij hier weer regie op krijgt.  

Maar hoeven jullie dan geen rekening te houden met corona?
Jazeker wel, en dat doen we ook. De groep is klein zodat we onderling voldoende afstand kunnen houden. We doen een gezondheidscheck bij iedereen en uiteraard vragen we iedereen om niet te komen wanneer dat niet verantwoord is. 

Oké, en hoe ziet die training er dan uit?
In de training ga je vooral met je lijf aan het werk.  Toch is het écht wat anders dan sporten. Centraal staat steeds hoe jij je lijf, je gedrag en je gedachten kunt verbinden. Zo leer je hoe je de (subtiele) signalen van je lijf kunt herkennen en interpreteren. Per dagdeel gaan we aan de hand van een specifiek thema aan het werk. Thema’s die hierbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld ontspanning,  loslaten, grenzen en kracht. Maar ook onderwerpen als adem, kwetsbaarheid, contact en openheid komen aan de orde. Door alle thema’s heen geven we vooral veel aandacht aan je energieniveau, waar dit bij jou blokkeert en hoe jij je energie kunt laten stromen.    

De training is opgebouwd uit inzichten, ervaringen en oefeningen uit de therapie, psychologie en sport. De training doen we (zoveel als mogelijk) buiten op onze locatie in Emmeloord.  

Wil je kennis maken en ervaren of deze training iets voor je is? Meld je dan aan voor de starttraining op 1 april. Na deze ochtend kun je vrijblijvend beslissen of je de volledige training gaat volgen of niet.

Meer informatie over de training en aanmelden vind je Praktijk Reflaction - Vindt rust met training Buitengewoon Energiek hier.

 

Dwalen in onzekerheid

Dwalen

Het is een gekke tijd. Een tijd waarin het iedere dag zoeken is naar de juiste route. Iedere dag en iedere week komt er wel weer iets voorbij waar ik iets mee moet. Of denk te moeten. Iedere week merk ik dat ik weer opnieuw moet kijken naar wat goed is om te doen. Wat staat me te doen? Hoe kom ik hier doorheen? Waar komen we uit straks? Niemand lijkt het te weten. Toch zoek ik houvast. Door informatie te verzamelen, nieuws te volgen, te lezen, te luisteren enzovoorts. Maar de onzekerheid blijft. Wat gisteren goed leek om te doen, blijkt vandaag weer twijfelachtig.

Ik ben niet alleen. Ik merk het aan alles. Mensen zoeken, roepen dingen, worden stil, vinden ergens iets van, kijken om zich heen of steken hun kop in het zand. Sommigen denken te weten hoe het komt, wat we zouden moeten doen, wat de boodschap van deze situatie is, maar uiteindelijk blijft het toch onzeker. Ieder gaat op zijn eigen manier met deze situatie om. Ik merk en voel de verwarring. Bij mezelf en om me heen.

Op zulke momenten komt bij mij altijd de neiging omhoog om houvast te vinden. Om controle te vinden, ook al weet ik dat dit eigenlijk niet kan. Want dit is veel groter dan ik. En controle proberen te krijgen wanneer het onduidelijk of onzeker word, is een thema wat ik al langer ken. Het is nu wel heel erg aanwezig, maar ik heb het veel vaker. Ik herken de neiging om antwoorden en duidelijkheid te vinden. Om het eindpunt helder te hebben en de stappen ernaar toe duidelijk te krijgen. Maar in werkelijkheid dwaal vaker een beetje rond. Net zoals nu.

Ik weet best dat de controle willen houden niet werkt. Tegelijk is het lastig uit te houden in de werkelijkheid van het ‘niet weten’. Om de onzekerheid en twijfel een plek en tijd te geven. Erop te vertrouwen dat het tijd kost en dat ronddwalen waarde heeft. Dat de route zich dan als vanzelf ontvouwt. Ik vind het altijd lastig, maar ik ken het heel goed. Twijfels zijn me vertrouwd, soms meer dan me lief is. Ik heb een haat-liefde verhouding gekregen met dwalen. Inmiddels lukt het me soms toch om het gewoon even niet te weten, zonder dat ik daar al te onrustig van word.

Wat ben ik in deze situatie blij met mijn werkplek in Emmeloord. Een plek waar je naar buiten kunt en op de vlakte kunt dwalen. Letterlijk en figuurlijk je eigen route te zoeken. Zonder iemand tegen te komen, met alle fysieke en mentale ruimte die je nodig hebt.

Het is een gekke tijd. Een tijd waarin het iedere dag zoeken is naar de juiste route. Ik ben beschikbaar om met je mee te dwalen en te onderzoeken waar jij weer vaste grond onder je voeten vind. Zelfs al het onzeker blijft. Zelfs als het niet helemaal duidelijk word. 

Je bent van harte welkom. Ook in deze tijd.

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie