Vrij zijn

Vrij zijn is niet ‘doen wat je maar wilt’. Het heeft veel meer te maken met ‘niet meer doen wat je niet wilt’.

Het duurde even voordat ik goed begreep wat er nu eigenlijk gezegd werd. Het duurde nog wat langer voordat ik in de gaten had hoeveel waarheid deze uitspraak in zich heeft. Maar inmiddels word ik me steeds meer bewust van de waarde van dit inzicht. Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat we zoveel doen wat we eigenlijk niet willen. Ik wil zelf bijvoorbeeld niet al te ongeduldig zijn, maar ik ben het soms wel. En ik wil lastige dingen niet voor me uit schuiven, maar dat doe ik wel.

Ik zie het ook me heen. Mensen die zoveel doen, wat ze eigenlijk liever niet willen. Onbegrensd klaar staan voor anderen, tegen je kinderen uitvallen, chagrijnig worden, teleurgesteld raken in een reactie terwijl je je nog zo had voorgenomen om je dit niet meer te laten overkomen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Blijkbaar is het niet altijd genoeg om jezelf iets voor te nemen. Blijkbaar zijn er nog andere krachten in je leven werkzaam die tot bepaald gedrag leiden. 

Op het moment dat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt word je ermee geconfronteerd dat je minder vrij bent dan je zou willen. Je hebt dan het gevoel dat ‘het je overkomt’ of dat er écht geen andere opties zijn. Het is vaak niet prettig om te merken dat je vastzit. Maar gelukkig is daar wat aan te doen! Op het moment dat je merkt dat je meer vastzit dan je lief is, dan is het goed om daarnaar te kijken. Te ontdekken wat jou zo vasthoud. Vaak heeft dit te maken met patronen die al best lang in je leven zitten. Patronen die ergens in je leven zijn ontstaan en wat vervolgens een soort automatisme is geworden. Een automatische reactie op bepaalde gebeurtenissen.

In de coaching en therapie die wij geven maken we die patronen voor jou zichtbaar. Een van de vormen daarbij is zogenaamde familie-opstelling. Hoewel de term anders doet vermoeden gaat dit niet perse altijd om je familie. In een opstelling maken we heel zichtbaar en tastbaar hoe het voor jou werkt. Waar je in vastzit en (uiteraard) hoe je daar los van kunt komen. Hoe jij kunt leren om vrij te zijn. Om niet meer te doen, wat je niet meer wilt.

Je bent van harte welkom.

Reflaction

Straussplein 5
8031 AE Zwolle

 


Espelerweg 26
8303 HZ Emmeloord

Tel.: 06 14946623

info@praktijkreflaction.nl

 


Reflaction maakt gebruik van cookies zodat wij u beter van dienst kunnen zijn op onze website. Meer informatie